Press Report

Saloane cu picturi murale, stucaturi de mare rafinament, şeminee frumos ornamentate, policandre, mobilier artistic meşterit, sculpturi în lemn, tablouri preţioase, încăperi ce primeau lumina de la sfeşnice mari, toate aparţin unei lumi cu personaje de poveste care-şi ducea traiul în conacele vremii, locuri impunătoare şi strălucitoare.

Articolul integral

Pentru locuitorii oraşului Bălceşti şi în special pentru cei din satul Beneşti, conacul Otetelişanu, construit de familia cu acelaşi nume, celebră în anii 1800, este o adevărată mândrie. Amplasat într-un loc feeric, la o sută-două de metri distanţă de biserica din sat, conacul se confundă cu istoria locului. Casa boierească este plasată central în cadrul curţii, pe o porţiune mai ridicată de teren, mărginit la est de un iaz. Este o clădire ce trebuia să asigure şi un confort familiei care locuia aici permanent sau temporar.

Articolul integral

Cula Otetelişanu din Beneşti, jud. Vâlcea

Articolul integral

Deşi vechea pisanie nu se mai păstrează, din cea aşezată în anul 1890 reiese că lăcaşul a fost ridicat pe locul celui vechi, zidit de „dvornicul Ilie Otetelişanu pe la anul 1751“. Biserica „Sfântul Ilie“ a fost adoptată ca un simbol de cei ce locuiau în această zonă, hramul ei devenind şi numele mahalalei în mijlocul căreia îşi ducea existenţa. În timpul Revoluţiei de la 1848, la Biserica „Sfântul Ilie“ au fost ţinute slujbele pentru armata rusă.

Articolul integral

O gradină picurată cu rouă, la margine de tărâm fermecat..."
citeşte şi despre...
Institutului Polonez aduce cărți la Conacul Otetelișanu: România văzută prin ochii unui reporter de la Varșovia

Prin amabilitatea Institutului Polonez de la București, cartea scrisă de ea în timpul unei rezidențe de documentare în România, “București. Praf și sânge”, va fi oferită jurnaliștilor invitați în tabăra de documentare de la Conacul Otetelișanu. Cartea, un reportaj scris în stil literar și devenit best-seller în Polonia, ar putea prilejui dezbateri cu privire la reportaj, un gen jurnalistic poate marginalizat în entuziasmul comercial, dar care a supraviețuit admirabil, prin reprezentanți cu har și notorietate.

citeşte şi despre...
Zece povești adevărate își caută autorii!

În vara asta spunem povești adevărate la Conacul Otetelişanu! Casa din Benești în care s-a născut inventatorul stiloului, Petrache Poenaru, va găzdui o tabără de creaţie dedicată realizatorilor de film documentar, un eveniment din cadrul programului de rezidențe artistice inițiat de Fundația Domeniul Otetelișanu, în parteneriat cu Artoteca și Arts United.

citeşte şi despre...
Vernisaj în culorile de la Benești

După câteva zile de gânduri și căutări, lucrările realizate în tabăra de la Benești, un program inițiat de Fundația Domeniul Otetelișanu și Fundația Nicolae Bălcescu din Vâlcea, au fost expuse, ieri, la Biblioteca Județeană Antim Irvineanul. Nu mai puțin de 81 de lucrări extraordinare au fost admirate de participanții la vernisaj.

Rezidențe de creație

PRESS REPORT

Facebook