În vara asta spunem povești adevărate la Conacul Otetelişanu! Casa din Benești în care s-a născut inventatorul stiloului, Petrache Poenaru, va găzdui o tabără de creaţie dedicată realizatorilor de film documentar, un eveniment din cadrul programului de rezidențe artistice inițiat de Fundația Domeniul Otetelișanu, în parteneriat cu Artoteca și Arts United.
Căutăm zece tineri cineaști care să se poată lăsa purtați de firul istoriilor de prin aceste locuri, pentru a le cerceta până când și cele mai ascunse dintre intrigi și-ar arăta secretele. Doar așa se spune, că în filmele de ficțiune regizorul este Dumnezeu, în timp ce în documentar, Dumnezeu e regizorul…
Ați auzit de legenda strigoiului din Vâlcea sau de blestemul femeilor din Frăsinei? Pietrele bătrâne ale castrelor romane, împrăștiate peste tot prin aceste locuri, ar putea spune, la rândul lor, povești. Sau, încă și mai aproape, s-ar găsi istorii chiar în casa boierilor Otetelișeni, care se păstrează senină în amintirile din copilăria lui Petrache Poenaru, cel care avea să devină faimos în lume pentru meritul de a fi inventat stiloul, sau întunecată de zarva zilelor în care însuși Tudor Vladimirescu trecea pe aici, în bubuit de flinte și în ropotul zecilor de panduri călări, pentru a le tăia capetele jefuitorilor.
O legendă spune că din subsolul conacului de la Benești pornește un tunel subteran care duce la biserica ridicată dincolo de zidurile cu metereze, o legătură între conac și avanpostul din turla bisericii, prin care boierii au reușit, spune povestea, de nenumărate ori să scape cu viață, fugind de spaima jefuitorilor. Cu un farmec și un mister aparte, istorioara s-a păstrat în timp, iar sătenii o mai pot spune și astăzi, deși toți amatorii de mistere care au cercetat beciul, nu puțini la număr de-a lungul vremii, au rămas, mereu, dezamăgiți.
Așteptăm, deci, zece cineaști dornici să exerseze această formă de artă, căutându-şi subiectele şi personajele într-un loc fermecător şi încărcat de istorie.
Căutăm tineri (18-35 de ani) care au lucrat sau studiază în domeniul filmului documentar, au camere de filmat potrivite realizării unuia sau a mai multor filme documentare de scurt-metraj la Conacul Otetelişanu, în funcţie de subiectele stabilite de organizatori, teme care vor fi comunicate din timp celor selectaţi.
Data exactă a desfăşurării taberei de creaţie va fi anunţată în curând.
Cele trei mese pe zi, cazarea la Conacul Otetelişanu şi transportul, sunt gratuite, asigurate de către reprezentanţii Artoteca, participanţii urmând să plătească doar o taxă în valoare de 200 de lei, în ziua plecării. Participanţii sunt încurajaţi să îşi aducă la Conac laptop-urile, aparatele foto şi video şi alte echipamente care îi vor ajuta în realizarea filmelor documentare.
Cei interesaţi să se înscrie în acest program de rezidenţă sunt rugaţi să trimită un e-mail pe adresa: vino@artoteca.ro în care să se prezinte, să specifice din ce program doresc să facă parte, să scrie câteva rânduri despre experienţa lor în producţia de film documentar şi despre motivaţia participării în cadrul programului de rezidenţe. De asemenea, îi rugăm pe cei interesați să trimită înregistrări audio sau video, montaje realizate, în funcţie de posibilitatea fiecăruia, fotografii, demo reel-uri sau link-uri către canale de Youtube, Vimeo etc.