Evenimente

Vernisaj în culorile de la Benești

Victoria Cozmolici. Fotografie publicată de Timpul, Republica Moldova

Victoria Cozmolici. Fotografie publicată de Timpul, Republica Moldova

Îmi place să văd visele în culori, spunea Victoria Cozmolici, unul dintre cei opt artiști plastici din Republica Moldova care ne-au fost oaspeți, săptămâna aceasta, la Conacul Otetelișanu.

După câteva zile de gânduri și căutări, lucrările realizate în tabăra de la Benești, un program inițiat de Fundația Domeniul Otetelișanu și Fundația Nicolae Bălcescu din Vâlcea, au fost expuse, ieri, la Biblioteca Județeană Antim Irvineanul. Nu mai puțin de 81 de lucrări extraordinare au fost admirate de participanții la vernisaj.

Conacul Otetelișanu, în viziunea Victoriei Cozmolici, expus la Biblioteca Județeană Antim Irvineanul

Conacul Otetelișanu, în viziunea Victoriei Cozmolici, expus la Biblioteca Județeană Antim Irvineanul

“Uneori îmi pare că toate picturile mele, de la început şi până acum, reprezintă o autobiografie, pe care o poţi „citi” doar privind fiecare lucrare. Dacă scriitorul îşi edifică biografia în cuvinte, pictorul o face cu pensula şi culorile. Eu asta simt că fac”, mai spune Victoria, un artist afirmat în Basarabia și recunoscut în ultimii ani și în spațiul artistic românesc, unde a avut foarte multe expoziții personale și de grup. Biografia ei este, desigur, tot o poveste în culori.

„Dragostea față de pictură mi s-a transmis de la mama. Ea și-a făcut studiile la Sankt Petersburg, unde vizita muzeele de artă de acolo. Îmi place să-mi văd visele în culori. De obicei, picturile mele sunt pline de explozii de culori și de emoții. Pictez, de regulă, chipuri de femei: enigmatice, gânditoare, visătoare, feminine, cochete…”, spunea Victoria Cozmolici.

Chipuri de femei / Victoria Cozmolici

Chipuri de femei / Victoria Cozmolici

Din 2011 este membru-stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar din 2013 – membru-titular al UAP. Începând cu 2008, a participat la mai multe expoziții reprezentative de grup: „Saloanele Moldovei”, „Saloanele de primăvară”, „Autumnala”, „Eminesciana”, Bienala Internațională de pictură, „Noi, Tineretul Creator”, Chișinău, Centrul Expozițional „C. Brâncuși”.

De asemenea, a organizat și câteva expoziții personale. Are lucrări în colecții particulare din Austria, Grecia, Suedia, România, Germania și Republica Moldova.

Pictorița Inga Edu/foto timpul.md

Pictorița Inga Edu/foto timpul.md

Inga Edu este o artistă basarabeană îndrăgostită de România, titra presa din Republica Moldova, amintitnd că, din anul 2004, artista a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici România, filiala Ploieşti, iar din 2008 – și membru stagiar al UAP din Republica Moldova. A expus an de an la Galeriile de Artă din Ploieşti.

Tânăra artistă basarabeancă este, de altfel, foarte cunoscută pe meleagurile prahovene, unde a deschis nu mai puţin de 30 de „personale” şi de „grup”. De asemenea, este o participantă constantă la Tabăra de pictură şi sculptură „Vasile Grigore” de la Hârsa (Prahova).

Artista basarabeană Inga Edu, la expoziția de la Vâlcea

Artista basarabeană Inga Edu, la expoziția de la Vâlcea

Artista are în palmares trei importante premii şi numeroase prezenţe la expoziţii deschise în Chişinău, Bucureşti, Florenţa şi Heviz (Ungaria), precum şi lucrări în colecţii particulare din numeroase țări.

“Am avut prilejul să merg în numeroase ţări, unde am realizat mai multe lucrări, dar nicăieri nu m-am simţit mai bine ca în România, adevărata mea patrie”, spune Inga Edu, care și-a petrecut această săptămână în tabăra de creație de la Conacul Otetelișanu.

Expoziție în culorile de la Benești la Biblioteca Județeană din Vâlcea

Expoziție în culorile de la Benești la Biblioteca Județeană din Vâlcea

O gradină picurată cu rouă, la margine de tărâm fermecat..."
Rezidențe de creație

PRESS REPORT

Facebook