Evenimente

Rezidențe pentru jurnaliști în casa boierului care a dechis prima revistă din Oltenia

Foto Mihaela Ghiță

Foto Mihaela Ghiță

Conacul Otetelișanu găzduiește, în perioada 5-9 iunie, primul eveniment dintr-o serie dedicată mediului artistic și industriilor creative. Vom avea onoarea de a fi vizitați de zece tineri jurnaliști din presa culturală, cinci scriitori și cinci fotoreporteri, care sunt invitați să găsească inspirație pentru poveștile lor într-un decor care-și păstrează încă parfumatele istorii.

Ascuns printre dealurile dulci ale Olteniei, Conacul Otetelișanu este locul din care porneau cândva să schimbe lumea boieri luminați, care au influențat istoria acestor locuri și istoria țării. Invitații noștri vor găsi, poate, înțelesuri aparte în povestea lui Iordache Otetelișanu, boierul care înființa cândva, pe la 1830, prima tipografie din Oltenia, noutate pe care a instalat-o la început chiar în curtea Bisericii pe care el însuși o înălțase în Craiova, „Sfântul Ilie”.

O filă din revista Mozaicul

O filă din revista Mozaicul

În această tipografie s-au tipărit manuale, piese de teatru și câteva traduceri făcute de fratele lui Iordache, înțeleptul boier Grigore Otetelișanu. Tot aici a fost tipărit “Mozaicul”, prima revistă din Oltenia, un magazin săptămânal pentru familie, care a apărut vreme de un an, începând din 1839.

Redacția funcționa chiar în casele lui Iordache Otetelișanu, iar în revista Mozaicul puteai găsi și semnături celebre, cum ar fi cea a pictorului Constantin Lecca, artist plin de fantezie, care publica povestiri și nuvele cu teme fantastice și romantice.

Ca și boierii Otetelișeni, cu care a ajuns, în cele din urmă, să fie înrudit, Constantin Lecca a fost mereu mânat de dorința de a contribui, împreună cu colaboratorii săi, la opera de educare a poporului și a fost întotdeauna preocupat de îndreptarea unor rele sociale puse în seama influențelor străine.

După un an de apariția săptămânală, revista a fost închisă, probabil din pricina plecării lui Lecca în străinătate.

Pentru a cinsti această temerară încercare, Conacul Otetelișanu, se pregătește să-și întâmpine cum se cuvine oaspeții. În parteneriat cu Artoteca și Arts United, ne vom asigura că invitații noștri vor avea un program zilnic inspirațional, că vor putea explora după plac satele din jur sau dealurile molcome și verzi, fie în echipe (un jurnalist şi un fotogreporter), fie individual, astfel încât să poată imagina apoi cele mai inspirate povești, din seria celor demne de lumina tiparului.

Îi așteptăm pe acei jurnaliști care își doresc să se poată documenta în zonă, iar noi le vom oferi posibilitatea de a face excursii pentru a găsi acele istorii care merită să scrise.

Invitații noștri vor scrie, vor lua interviuri oamenilor locului şi vor realiza reportaje pe diferite teme date, în funcţie de alegerea organizatorilor, sau după bunul plac. Cele trei mese pe zi, cazarea la Conacul Otetelişanu şi transportul din București, sunt gratuite, asigurate de organizatori, persoanele selectate urmând să plătească doar o taxă de participare în valoare de 100 lei, în ziua plecării.

Programul de rezidențe

Programul de rezidențe de la Conac

Vă așteptăm la Conac!

Jurnaliştii care decid să participe la acest program sunt încurajaţi să aducă la Conac aparatura necesară (camere de filmat, reportofoane, microfoane), în funcţie de materialele pe care consideră că le vor putea realiza în răstimpul de o săptămână.

Cei interesaţi sunt rugaţi să trimită un e-mail pe adresa: vino@artoteca.ro, în care să scrie câteva rânduri referitoare la experienţa lor în domeniile vizate (jurnalism cultural, foto-reportaj) şi o scurtă scrisoare de motivare a dorinței de a lua parte la acest program.

Jurnaliștii sunt rugaţi să ne furnizeze articole, portofolii de fotografii, înregistrări audio și video sau link-uri către interviuri, materiale scrise relevante, site-uri personale, canale de Soundcloud, Youtube, Vimeo etc.

Lucrările rezultate în urma experienţei de la Conacul Otetelişanu vor fi publicate și pe site-ul conacului, pe www.artoteca.ro, existând și posibilitatea ca, mai târziu, să apară şi într-o broşură specială dedicată.

O gradină picurată cu rouă, la margine de tărâm fermecat..."
Rezidențe de creație

PRESS REPORT

Facebook