Evenimente

Culori din Basarabia: spiritul românesc, în tușe fine la Conacul Otetelișanu

Conac

Primele forme prind contur în foișorul Conacului Otetelișanu

Zece pictori, opt artiști basarabeni și doi de la București, s-au adunat, la început de mai, la Conacul Otetelișanu, pentru a încerca împreună să descrie, în culori și în forme, esența subtilă a spiritului românesc.

Evenimentul, organizat de Fundația Domeniul Otetelișanu, în parteneriat cu Fundația Nicolae Bălcescu din Vâlcea, este primul dintr-o serie dedicată mediului artistic și industriilor creative.

Această întâlnire deschide un amplu program de rezidențe culturale, inițiat de Fundația Domeniul Otetelișanu, care va fi derulat până la sfârșitul verii, cu sprijinul Arts United și Artoteca, la domeniul din Benești.

Co

Lacul de la Conac, privit prin ochi de artist

A fost loc de multă culoare sub norii cenușii care-au întunecat ziua întâlnirii cu artiștii plastici invitați să participe la prima tabără de creație. Printre rezidenții de la conac se numără opt personalități ale lumii artistice basarabene, doctoranzi ai celor mai prestigioase instituții culturale din Republica Moldova și profesori ai facultăților de artă de Peste Prut.

Eleonora Brigalda este unul dintre oaspeți. Doctor în studiul artelor, profesor universitar și artist emerit al Republicii Moldova, Eleonora Brigalda este și membru al Asociației Artelor Plastice IAA-AIAP, un organism al UNESCO. A fost director și curator al unor expoziții cu notorietate internațională, cum ar fi “Umbra coloanei lui Brâncuși” sau Salonul Profesorilor de Arte Vizuale din Republica Modova.

I se alătură Florina Breazu, profesor de istoria artei la Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală din Chișinău, un artist expus în galerii prestigioase din România sau Republica Moldova, dar și în galerii internaționale, cum ar fi centrul cultural Babel din Utrecht, Olanda, sau la Centrul Cultural al Consiliului Europei.

Con

Modele din grădină pentru viitoare capodopere

Au acceptat invitația de a lucra la conacul din Benești și Valeria Barbas, artist multi-media, doctorandă a Institutului Patrimoniului Cultural din cadrul Academiei de Științe din Republica Moldova. De asemenea, o avem oaspete și pe Victoria Cozmolici, o pictoriță care a avut expoziții personale în nenumărate muzee și galerii, inclusiv la centrul cultural al misiunii OSCE de la Chișinău.

Elena Samburic, absolventă al Colegiului de Artă de la Kiev, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Chișinău și organizator sau curator al multor târguri expoziții, printre care și  Festivalul Internațional al Olăritului și Ceramicii Contemporane, care are loc la Opișnea, în Ucraina.

Pe lângă alți artiști emeriți din Basarabia, cum ar fi Lucia Juncu, Inga Edu sau Angela Candu, am avut-o oaspete la Conac și pe Brândușa Bontea, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din București, un artist expus, printre altele, la Muzeul Național de Artă al României din București, dar și la Lugano, în Elveția.

Cona

Liniște!… Zidurile bărtâne prind culoare

Cea de-a doua artistă din România este Irina Florescu, artist plastic colaborator, printre altele, pentru câteva producții video internaționale, cum ar fi “Die Deutschen” – un documentar ZDF-, sau “Les Roys Maudits”, al regizorului francez Jose Dayan, un film transmis pe France tv. Irina avut expoziții personale la București și în diverse spații expoziționale din țară, dar și în Germania și Italia.

C

Văzută de pe veranda caselor noi, priveliștea poate fi doar… contemporană

Păstrând o strălucită tradiție, Conacul Otetelișanu este un promotor al culturii și gazdă pentru evenimente culturale de ținută, în beneficiul tuturor celor interesați, dar mai ales în beneficiul comunității locale. Tabăra de pictură numită “Rotonda spiritului românesc” este primul eveniment dintr-o serie dedicată mediilor creative.

În perioada 5-9 iunie, la Conac va fi organizată o tabără de creație pentru presă. Zece tineri jurnaliști din presa culturală, cinci scriitori și cinci fotoreporteri, sunt invitați să găsească inspirație pentru poveștile lor la Benești, într-un decor care-și păstrează încă parfumatele istorii.

O gradină picurată cu rouă, la margine de tărâm fermecat..."
  • Micii Picasso desenează zâne la Conacul Otetelișanu Orice copil e un mic Picasso, mai ales în curtea Conacului Otetelișanu, care a devenit astăzi o țară fantastică, plină de povești născute în culorile basmelor. Păstrând o strălucită […]
  • Vernisaj în culorile de la Benești După câteva zile de gânduri și căutări, lucrările realizate în tabăra de la Benești, un program inițiat de Fundația Domeniul Otetelișanu și Fundația Nicolae Bălcescu din Vâlcea, au fost […]
  • Zece povești adevărate își caută autorii! În vara asta spunem povești adevărate la Conacul Otetelişanu! Casa din Benești în care s-a născut inventatorul stiloului, Petrache Poenaru, va găzdui o tabără de creaţie dedicată […]
Rezidențe de creație

PRESS REPORT

Facebook